Ontdek Alles Over BMX Fietsen: De Ultieme Gids

list In: Veiligheid On:
Ontdek Alles Over BMX Fietsen: De Ultieme Gids

BMX-fietsen is een uitdagende sport ook wel bekend als fietscross. Het kan worden beoefend op elk niveau, voor plezier of in wedstrijdvorm. Als je geïnteresseerd bent om te beginnen met BMX-fietsen, heb je een echte BMX-fiets nodig. Onzeker over wat je moet opletten bij het kopen van een BMX-fiets? Bekijk de informatie op deze pagina voor alles over BMX-fietsen, inclusief wat de sport inhoudt, de verschillende disciplines en hoe het afwijkt van andere fietsen, zoals mountainbiken.

Wat is een BMX Fiets?

Een BMX fiets is een off-road fiets die is ontworpen voor racen en stunten.

Maar wat betekent BMX eigenlijk? Het staat voor "bicycle motorcross", wat precies aangeeft wat voor fiets het is.
Het heeft een simpel frame, dikke banden en in sommige gevallen geen versnellingen of remmen, en is speciaal gemaakt om tegen hoge krachten te kunnen.
BMX fietsen zijn een stuk goedkoper dan andere fietsen en variëren in prijs van €100 - €300. Houd er rekening mee dat er voor verschillende BMX disciplines kleine verschillen zijn in de fietsen.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met BMX-fietsen, zodra ze kunnen fietsen. Er zijn ook loopfietsen beschikbaar die eruit zien als een BMX fiets, zodat kinderen al vanaf jonge leeftijd bekend kunnen raken met de sport.

Wat zijn de verschillen tussen een BMX en een mountainbike? Ontdek het hier.

BMX en mountainbike lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee.

Een mountainbike is ontworpen om schokken op te vangen, terwijl een BMX frame juist bedoeld is om bij harde schokken intact te blijven. Hierdoor is een mountainbike over het algemeen comfortabeler dan een BMX, die nauwelijks schokabsorptie heeft.

BMX wielen zijn kleiner dan mountainbike wielen, terwijl mountainbike wielen groter zijn om meer grip te bieden op verschillende ondergronden.

Verder zijn BMX fietsen vaak uitgerust met V-remmen en mountainbikes met schijfremmen voor betere prestaties bij hoge temperaturen.

Ten slotte is een mountainbike gemaakt voor lange tochten en comfort, terwijl een BMX sterk en duurzaam moet zijn.

Welke BMX maat heb ik nodig?

Om te bepalen welke maat BMX fiets je nodig hebt, is het belangrijk om op de framemaat te letten. BMX fietsen worden verdeeld in verschillende categorieën, elk met een eigen naam: micro mini, mini, junior, expert, pro en pro XL/XXL. Het is handig om een tabel met de verschillende BMX maten bij de hand te houden, zodat je snel kunt zien welke maat het beste bij je past.

  Lengte rijder Framemaat
Micro mini < 122 cm 38 – 40 cm
Mini 122 – 142 cm 40 – 43 cm 
Junior 137 – 149 cm 43 – 47 cm
Expert 147 – 163 cm 47 – 49 cm
Pro 163 – 181 cm 50 – 52 cm
Pro XL / XXL > 181 cm 52 cm en meer

Onze collectie bevat ook BMX fietsen voor de allerkleinsten, buiten de algemene maten. Als je op zoek bent naar een BMX fiets die kleiner is dan de framemaat "micro mini", dan kun je beter kijken naar de matentabel voor kinderfietsen.

Bandenmaat
De bandenmaat is een belangrijk aspect bij het kiezen van een BMX fiets. Er is een standaard BMX wielmaat van 20 inch, die door de meeste mensen gekozen wordt. Echter, voor kinderen en volwassenen zijn er verschillende maten beschikbaar om uit te kiezen.

  BMX wielmaat
Kinderen 12 – 14 – 16 inch
Volwassenen 18 – 20 – 24 inch

De standaardwielmaat voor BMX fietsen is 20 inch, echter wordt de 24 inch maat ook vaak gebruikt, met name op trial BMX fietsen en sommige race BMX fietsen voor langere rijders.

Welke BMX disciplines zijn er?

Er zijn verschillende BMX disciplines, elk met een specifiek type fiets. De twee hoofdcategorieën zijn BMX racen en BMX freestylen. BMX racen gaat om snelheid en het afleggen van een parcours, terwijl BMX freestylen zich richt op het uitvoeren van trucs en sprongen. Voor BMX racen is een lichtere fiets vereist, terwijl voor freestylen een duurzame fiets noodzakelijk is. De specifieke verschillen tussen de disciplines worden in verdere details uitgelegd.

- Racen ; BMX racen behelst het snel afleggen van een parcours, dat meestal uit een zandpad met heuvels en bochten bestaat. De deelnemers race tegen elkaar en streven ernaar als eerste over de finishlijn te komen. Voor BMX racen is een lichtere fiets nodig om zo snel mogelijk te kunnen rijden. De banden zijn meestal smal en hebben weinig profiel, waardoor ze niet geschikt zijn voor trucs of harde landingen.

Tags: opencart theme

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December