Fiets met zichtbaarheid: veilige verlichting voor de weg

list In: Veiligheid Op:
Fiets met zichtbaarheid: veilige verlichting voor de weg

Als fietser ben je kwetsbaarder in het verkeer dan een automobilist. Zorg voor zichtbaarheid door middel van goede fietsverlichting. In dit artikel vind je alles over regels voor fietsverlichting, verschillende soorten en hoe ze te vervangen. Lees verder om veilig de weg op te gaan met de juiste verlichting en vergroot je veiligheid. 

Waarom is goede fietsverlichting cruciaal?

Fietsverlichting is onmisbaar om in het donker gezien te worden en om beter te kunnen zien waar je fietst, vooral in de langere, donkerder dagen en nachten. Het is niet alleen verstandig, maar ook wettelijk verplicht. Zonder verlichting kunnen automobilisten je laat of helemaal niet zien, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Een auto heeft gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen bij 50 km/u, maar met fietsverlichting val je al op vanaf 100 meter af. Ook de kleur van je kleding speelt een rol in je zichtbaarheid: met donkere kleding ben je slechts 20 meter zichtbaar, maar met lichte of reflecterende kleren tot wel 50 meter. Draag bij aan je veiligheid door goede fietsverlichting en lichte (of reflecterende) kleding te dragen.

Wat zijn de regels voor fietsverlichting?

Als fietser ben je verplicht om je fietsverlichting aan te hebben tijdens bepaalde tijden en onder bepaalde omstandigheden. Hieronder vind je de belangrijkste regels:

- Het licht moet aan tussen zonsondergang en zonsopgang en bij belemmerd zicht overdag.

- Het voorlicht moet geel of wit zijn, het achterlicht rood.

- Verlichting moet vastzitten aan de fiets en andere weggebruikers mogen er niet door verblind worden.

- Geen extra verlichting is toegestaan.

- Koplamp en achterlicht moeten goed zichtbaar zijn en regelmatig schoon gemaakt worden.

- Als je stilstaat hoef je verlichting niet te branden.

- Naast verlichting moeten fietsen ook reflectoren hebben: rode achter reflector, witte/gele op de velgen of banden en gele op de trappers.

- Er gelden speciale regels voor fietsen met twee voor- of achterwielen, zoals bijvoorbeeld een bakfiets of driewieler. Zo moeten fietsen met twee voorwielen twee witte/gele lampen hebben en fietsen met twee achterwielen een extra witte reflector aan de voorkant.

Fietsverlichting: Het juiste licht voor elke omstandigheid

Fietsen in het donker kan een uitdaging zijn, maar met de juiste verlichting kun je veilig en gerust op weg. Er zijn verschillende soorten en maten fietsverlichting beschikbaar en de keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke wensen en wettelijke voorschriften. In dit artikel lichten we verder toe wat je moet weten over fietsverlichting.

Lichtsterkte: Het juiste licht voor de juiste omstandigheid

De lichtsterkte die je nodig hebt, is afhankelijk van de plaats waar je fietst. Fietslampen kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: lampen waarmee je alleen wordt gezien en lampen waarmee je zelf ook wat ziet. Deze categorieën worden bepaald door de lichtsterkte, die wordt uitgedrukt in Lumen en Lux.

Lumen en Lux: De hoeveelheid licht

Lumen geeft aan hoeveel licht een lichtbron uitstraalt, oftewel de lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe hoger de helderheid. Lux geeft aan hoeveel licht daadwerkelijk een oppervlak bereikt, dus de breedte van de straal. Het is belangrijk om te weten dat Lux niets zegt over de sterkte of felheid van het licht.

Hoeveel licht heb je nodig?

Afhankelijk van waar je fietst, heb je een verschillende lichtsterkte nodig. Hieronder vind je een overzicht:

- Fietsen over verlichte wegen: Kies voor een koplamp met 100 Lumen of minder. Dit is voldoende omdat je gezien wordt door de straatverlichting en je voldoende zicht op de weg hebt.

- Fietsen op matig verlichte wegen: Kies voor een koplamp tussen 100 en 400 Lumen met een hoge lux. Zo word je gezien en heb je ook meer zicht op de weg.

- Fietsen over donkere wegen: Kies voor een koplamp tussen 400 en 800 Lumen met een hoge lux. Dit zorgt ervoor dat je zowel gezien wordt als voldoende ver vooruit kunt kijken op de weg.

Met de juiste fietsverlichting ben je altijd verzekerd van een veilige rit. Kies de lichtsterkte die bij jouw fietsomgeving past en fiets met vertrouwen in het donker.

Kleur van fietsverlichting: verplicht en verantwoord

Als fietser is het belangrijk om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Daarom zijn er wettelijke eisen voor de kleur van je fietsverlichting. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Zo is duidelijk welke kant van de fiets de voorkant is en welke kant de achterkant. Het omwisselen van de kleur of het gebruik van andere kleuren is verboden en kan leiden tot een boete. Dus zorg dat je verlichting aan de wettelijke eisen voldoet voor een veilige en verantwoorde fietsrit.

Voeding van fietsverlichting: keuze uit verschillende opties

Er zijn verschillende manieren om verlichting op je fiets van stroom te voorzien. Je kunt kiezen voor verlichting die op een klassieke dynamo, een naafdynamo of batterijen werkt. Wat het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke wensen. Er is bovendien ook verlichting die automatisch aan gaat wanneer het donker wordt of wanneer je begint met fietsen, zo hoef je nooit meer te vergeten om je licht aan te zetten.

Klassieke dynamo; Een klassieke dynamo werkt door middel van een klein wieltje dat in contact komt met je wiel en door de beweging van het wiel blijft draaien. Voordelen zijn dat deze standaard op de fiets zit en betaalbaar is. Nadelen zijn dat deze kwetsbaar is, extra weerstand geeft bij het trappen en lawaai maakt.

Naafdynamo; De naafdynamo is gemonteerd in de as van het voorwiel en werkt met magneten en een spoel. Voordelen zijn hoog rendement, minder kwetsbaar en stil. Het nadeel is dat deze lastig later op je fiets te monteren is, aangezien alle spaken dan uitgehaald moeten worden.

Losse fietsverlichting op batterijen; Ook losse fietsverlichting op batterijen is toegestaan, zolang de kleur aan de wettelijke eisen voldoet, het niet knippert en op de juiste plek bevestigd is. Voordelen zijn dat de lampjes blijven branden wanneer je stilstaat, ze licht zijn (handig voor racefietsen) en geen extra weerstand geven bij het trappen. Nadelen zijn dat ze soms te weinig licht geven en dat de batterijen ineens leeg.

Fietsverlichting kapot; wat nu?!

Wanneer je fietsverlichting het opeens niet meer doet, dan kan dit vervelend zijn en het verkeer onveiliger maken. Gelukkig is dit vaak gemakkelijk op te lossen. In dit artikel bespreken we wat te doen wanneer je fietsverlichting kapot is en hoe je dit zelf kunt verhelpen.

Batterijen-gevoede fietsverlichting; Als je fietsverlichting op batterijen werkt, dan is de oplossing vaak simpel. Vervang gewoon de batterijen en kijk of het licht het nog steeds niet doet. Als het licht het nog steeds niet doet, dan is het lampje waarschijnlijk kapot en zul je dit moeten vervangen.

Dynamo-gevoede fietsverlichting; Wanneer je fietsverlichting werkt op een dynamo, dan zijn er meerdere dingen die kapot kunnen zijn. Controleer eerst of de bedrading nog goed vast zit en of de dynamo nog goed tegen de band aan loopt. Als dit allemaal goed is, dan is waarschijnlijk het lampje kapot. Dit kun je gewoon zelf vervangen. Het weghalen van roest kan ook nog een oplossing zijn.

Reflecterende kleding en accessoires

Verlicht en zichtbaar zijn op de weg is belangrijk, vooral als je fietst in de schemer, donkerte of slechte weersomstandigheden. Reflecterende kleding en accessoires kunnen daarbij helpen. 

Er is een breed aanbod aan reflecterende kleding en accessoires beschikbaar, waaronder shirts, jacks, broeken, schoenen en losse reflecterende armbanden. Sommige armbanden hebben zelfs ingebouwde lichtjes. Reflecterend materiaal werkt door superkleine glaspareltjes of prisma's in de stof die het licht reflecteren en het bijna lijken te geven. Dit zorgt ervoor dat het licht dat op het materiaal valt terugkaatst naar de bron, waardoor iemand met reflecterende kleding beter zichtbaar is voor verkeersdeelnemers.

Reflecterende kleding en accessoires zijn een slimme manier om nog beter zichtbaar te zijn in slechte weersomstandigheden en het donker, en bieden daarbij keuze uit diverse stijlvolle opties.

Samengevat

Een goede fietsverlichting is essentieel voor jouw veiligheid tijdens het fietsen. Zowel om jezelf te kunnen verplaatsen in het donker, als om door andere weggebruikers opgemerkt te worden. Bovendien is het wettelijk verplicht om na zonsondergang tot zonsopkomst goede verlichting op je fiets te hebben en deze aan te hebben tijdens het fietsen.

Bovendien is reflecterende kleding of accessoires een uitstekende manier om nog beter zichtbaar te zijn tijdens de schemering of in het donker. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, van shirts en jassen met reflecterende strepen tot losse armbanden met ingebouwde verlichting. Reflecterend materiaal werkt door super kleine glaspareltjes of prisma's in de stof, die het licht dat ze opvangen terugkaatsen naar de bron van het licht, waardoor het bijna lijkt alsof het materiaal zelf licht geeft.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Blijf ook op de hoogte van onze aanbiedingen door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Commentaren

Nog geen commentaren

Laat een commentaar achter

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Januari Februari Maart april Mei Juni Juli Augustus september Oktober november december